Rauhallista Joulua
ja
Siunausta Vuodelle 2001

Perheeemme aloitti tämän vuosituhannen uusien haasteiden myötä. Kotona, täällä Nastolassa, saimme nauttia osittain uusitusta talosta. Vuoden mittaan on myös ollut useita muuttoja. Esa ja Eeva siirtyivät pois Otaniemestä. Taimi-mummo muutti syksyllä palvelutaloon. Hän asuu kauniissa rivitaloasunnossa Hollolan Kalliolassa. Liisa-mummo ja Veikko-pappa ostivat uuden kaupunkiasunnon Heinolasta aivan Kymivirran varrelta. Muutto on heti joulun jälkeen. Vuosi vierähti jälleen nopeasti ohi, ja jouluaika tuli vastaan. Olemme saamassa koko perheen joulua viettämään. Se, jos mikä lämmittää mieltä.

Kävimme useita kertoja Karjalassa. Hienoa oli saada myös jälkikasvu matkalle, sillä tyttäremme Eija ja Eeva vävykandidaatteineen Tomin ja Pekan kanssa osallistuivat Tolvasen sukuseuran matkaan Kivennavalle heinäkuun lopulla. Metsäpirtissä kävimme ystävämme Anita Laukkasen kanssa hänen inkeriläisjuuriaan etsimässä. Hienoja, ikimuistoisia matkoja kaikki.

Kalevi pakersi koko vuoden Pääesikunnassa tietoturvallisuuden parissa. Työ on ollut kiintoisaa ja monipuolista. Yhteisenä tekijänä kaikessa on ollut 'hyvä tiedonhallintatapa'. Tämän käsitteen sisään mahtuvat niin luottamuksellisuus, eheys kuin käytettävyyskin. Paljon on edessä haasteita, kun tekniikka jyllää eteenpäin ja tietoa käsitellään mitä erilaisimmissa ympäristöissä ja siirtoteillä. Loppuvuodesta valmistui työryhmän tuloksena koko valtionhallinnon käyttöön tarkoitettu ohje 'Viruksilta ja muilta haittaohjelmilta suojautuminen'.

Vapaa-aikani on täyttynyt vanhaan tapaan karjalaisuuden merkeissä. Alkuvuodesta laadin kivennapalaisille oman www-sivuston osoitteeseen 'www.kivennapa.fi' ja loppuvuodesta vastaavan metsäpirttiläisille osoitteeseen 'www.metsapirtti.net'. Käykääpä vilkaisemassa. Olen parhaillaan laatimassa omien vanhempieni elämänkaarta käsittävää koostetta, minkä aion tarjota jälkipolville CD-rompun muodossa. Tietysti sukututkimus ja väestöhistoriaselvitykset vievät suuren osan ajastani. Karjalan Liiton sukuseuratoiminnassa olen edelleen innolla mukana. Ja ehkä kaikkein tärkeimpänä koen edelleen pakkoluovutettujen alueiden palauttamistarpeen. Olen nyt mukana myös Nastolan srk:n kirkkoneuvostossa. Näin pääsen omalta osaltani auttamaan ja tukemaan kirkkoherraa hänen asettamiensa tavoitteiden toteuttamiseksi. Loppuvuosi on sisältänyt asioiden kartoittamista ja kehittämistavoitteiden suunnittelua.

Pirkko on viettänyt välivuoden töiden osalta - Pirkko uupui omien odotustensa alla. Odotukset hallinnon kehittymisestä eivät näyttäneet valoisilta. Seurasi syvä masennus. Ammatti-ihmisten avulla ja pitkän terapiajakson jälkeen mieli on taas valoisa ja odotukset korkealla. Työ odottaa, haasteita riittää, toivotaan voimia.

Harrastustoiminta on tarjonnut minulle uusia mahdollisuuksia. Olen jatkanut tiiviisti Kivennapaseuran hallituksessa. Siellä näkyvin tulos on kerran vuodessa ilmestyvä Kivennapalainen -lehti. Seuran puitteissa olen käynyt useita kertoja Kivennavalla, jossa tavoitteenamme on kunnostaa historiallisesti merkittäviä kohteita. Kirkkomäki on nyt 'valmis'. Seuraava kohde on Linnamäki, jonne jatkosodan aikaan rakennettiin uusi kirkko. Olen myös ollut jatkuvassa yhteydessä Haapakankaan ystävyysseurakuntaan. Mielenkiintoinen aluevaltaus oli myös pääsy Pietarin arkistoihin penkomaan inkeriläisten asiakirjoja. Sieltä löytyi heti useita sukututkimuksiimme sisältyneitä, Venäjän puolelle siirtyneitä ihmisiä.

Esa on jatkanut tehtäviään Otaniemessä tutkijana. Hän on käynyt esitelmöimässä työnsä tuloksista Ranskassa ja Japanissa. Esa muutti kesällä omaan asuntoonsa Espoon Soukkaan.

Eijaliisasta on tullut virkanainen. Hän on toiminut puolustusministeriössä puolustuspoliittisen osaston, eli tulevan puolustusvoimien komentajan sihteerinä. Eija asuu Tompan kanssa Lauttasaaressa.

Eeva on jatkanut opintojaan TKK:ssa ja toiminut ohessa 'opettajatätinä' eli atk-kouluttajana. Eeva muutti syksyllä Pekan luo Helsingin Puotilaan.


Pirkko ja Kalevi