HYYTIÄ-SUKU HYYTIÄ-SUKU

Hyytiä-suvusta

Tiedosto: hyytiat.htm Päivitys: 30.05.1996, Versio 1.02
Ylläpito: Kalevi Hyytiä:
Puhelin: 040-5022750; sähköposti: kalevi.hyytia@metsapirtti.net
Hyytiä on karjalainen suku. Hyytiä-nimisiä henkilöitä löytyy lähinnä Metsäpirtin (ent. Sakkola) ja Kivennavan pitäjistä Karjalan kannakselta. Hyytiä-nimi on ennen isoavihaa kirjoitettu muodossa 'Hyytiäinen'. Sakkolassa nimi löytyy ensi kerran 1680-luvulta. Kivennavan puolelta ensimmäiset tiedot ovat 1620-luvulta.
Muolaan pitäjässä on asunut paljon Hyytiäisiä 1500-luvulta saakka. Nimi on ollut toisinaan muodossa 'Hyytiä' ja toisinaan 'Hyytiäinen'. Se, miten nykypäivän Hyytiät ja Hyytiäiset liittyvät toisiinsa, on allekirjoittaneelle vielä epäselvää.
Nykypäivänä Hyytiäinen-nimi on paljon yleisempi kuin Hyytiä.
Sukunimikirja mainitsee Hyytiä-nimestä seuraavaa:
Linnunimitys hyytiä = hyypiä, hyypiö, huuhka, huuhkain ja huuhkaja. Karjalassa lintujen mukaan on nimetty mielellään ihmisiä. Niinpä siellä onkin ollut runsaasti linnunnimityksiä sisältäviä sukunimiä. Muotoja Hyytiä ja Hyytiäinen ei ole 1500-luvulla tarkkaan erotettu, esim Muolaassa 1545 and hijtie on 1562 antti hijtiäine[n]. Saman linnun eri nimityksiäkään ei ole aina pidetty erosa, esim Äyräpäässä 1543 Anders Hytien on 1553 A Hypijän on 1558 Antti hytian. Myöhemmin Hyytiä on vakiintunut sukunimeksi esim Kivennavalla, Hyytiäinen Muolaassa, Heinjoella ja Viipurin pitäjässä, sekä levinnyt K-Suomeen Uuraisille ja Saarijärvelle, minne nimi on 1500-luvun jälkipuoliskon savolaisten uudisasukkaiden tuoma. Esim 1571 Rautalammilla Per Hijtiäinen. Savossa Hyytiäisiä ei enää asu kovin runsaasti, mutta esim 1562 Verulahdella eli 24 sennimistä verotalonpoikaa, mikä on suhteellisen paljon. 1890 Hyytiäiset kuuluivat O. A. Kallion laskelmissa savolaissukujen 'kolmanteen yleisyysluokkaan'. Muoto Hyytinen tunnetaan sukunimenä mm Laukaassa ja Lappajärvellä.