Riisryynii ja rypytystä

Jälleen muutama vunukka sai näppituntumaa pulikkaan, puuroon ja ruiskuoriin Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseura järjestämässä perinneruokapäivässä Turussa huhtikuun alussa 2008.

Perinneruokien merkeissä kokoonnuttiin nyt jo toisen kerran, tällä kertaa Turun Marttayhdistyksen tiloissa. Mukana oli parisenkymmentä ruoan laittajaa ja syöjää.

Pääohjelmaksi muodostui piirakoiden leipominen yhdessä suuren pöydän ympärillä. Mukana oli jälleen monet kakkarat pyöritelleitä opastajia ja innokkaita eri-ikäisiä opettelijoita.

Ruiskuoriin pantiin täytteeksi riisipuuron lisäksi ohrapuuroa ja perunahuttua.

Piirakoiden lisäksi aterialla oli tarjolla kalaa eri muodoissa: keittona, ahvenpiirakkoina ja patakukon ruistaikinan alle kätkettyinä muikkuina. Niiden valmistuksesta vastasivat päivän järjestäjät, seuran esimies Harri Laine, Salli Rastas ja Markku Lemmetti.


Tunnelmia tilaisuudesta

keittiöhenkilökunta leipojat
Serkukset Kaija ja Sanni edustivat piirakan leipojien kokenutta polvea, nuorempia taas Sannin pojantyttäret Mari ja Annukka, serkut Eemil ja Emilia sekä neljännen polven vunukka Minttu.

Minttu ja Eemil

rypyttäjä rypyttäjä
Salli näyttää mallia

Kaksivuotias Minttu on tarkkana, kun Mari-äiti rypyttää.

voitelija leipurit
Eemilin tärkeä tehtävä.

Kuoritaikinan teossa tarvittiin Markkuja kaksittain.

piirakka piirakka
Ohrapiirakka syntyy Sallin näppärissä käsissä.

pino opissa
Näin tapahtuu ohrapiiraiden pinoaminen kätevästi.

Välillä opiskeltiin kinnasneulan käyttöä, vasemmalta Mari, Sanni, Kaija ja Annukka

kalasoppaa herkut
Esimies Harri kantaa pöytään keittämänsä kalasopan.

Valmiit herkut

tietoisku kartta
Ruoan jälkeen seurasi lyhyt tietoisku Metsäpirtistä

Hannes ja Markku tutkivat karttaa